Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  16384   

Mycosphaerella pomi
Meyve Lekesi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Mycosphaerella pomi (Pass.) Lindau (anamorph:Cylindrosporium pomi C. Brooks) fungal hastalik etmeni olup, hastalik emeni sadece duyarli kültüvarlarda görülmektedir. Fungus kis gibi olumsuz kosullari yere dökülen yapraklar üzerinde geçirir ve baharda bunlar tekar inokulum kaynagi olmaktadirlar. Yere düsen yapraklarda hastalik etmeninin sporlari (askosporlari) 30 gün içeresinde olgunlasir ve yagmurlu havalarda sporlar serbest kalarak yeni infeksiyonlarini baslatir. Olgun olan askosporlar 16-24°C sicaklikta 6 saat içerisinde çimlendigi belirtilmektedir. Yapraklarda enfeksiyonlar dogal açiklik olan stomalardan meydana gelir ve sporlar devamli nemli ve 20 °C sicaklik gibi ortamlarda 96 saatten sonra yapraklari enfekte ederler, yaliniz yaprak enfeksiyonlari ara sira nemli ve kuru geçen havalarda daha hizli olmaktadir. Meyve enfeksiyonlari haziran ve Austos aylarinda görülmektedir. Bitkilerin gelisme sezonlari boyunca sekonder enfeksiyonlara rastlanmaz. Yapak enfeksiyonlari yazin sonlarina kadar inaktif olarak kalir ve yapraklarda küçük mor lekeler olarak görülür. Sonbahara dogru ise fungus yapraklara iyice kolonize olmaktadir. Rome, Stayman, Braeburn, Cameo, Fuji, Suncrisp ve Golden Delicious gibi kültüvarlar hastalik etmenine oldukça hassastirlar. Infeksiyonlar Delicious da ortaya çikar, fakat hastalik çok yaygin degildir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik beirtisi, olgun meyvelerde özellikle çiçek uçlarinda düzensiz, hafifçe çökük ve koyu yesil lezyonlar olarak görülür. Meyveler olgunlasirken, lezyonlar meyvenin kirmizi alanlari üzerinde koyu kirmizi ya da mor alanli renklere dönüsmektedir ve yesil alanlar üzerinde ise koyu yesil olarak görünmektedir. Hastalik bazen diger fizyolojik fastaliklar ile karistirilabilir. Buna ragmen bu hastalik etmeni çogunlukla daha erken sezonlarda ortaya çikar ve lezyonun altindaki etli kisimda kahverengilesme meydana getirirler.



Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
2. Hastaliktan ari, sertifikali fide ve fidanlarin kullanimi.
3. Infekteli ve yere dökülen yapraklar derin sürülerek ya da toplanarak yok edilmeli.
Kimyasal mücadele
Hastalaik etmeni ne karsi kimyasal ilaçlamaya çiçek taç yapraklari döküldükten sonra 2 hafta ara ile yapilabilir. Zirai ilaç olarak genel olarak koruyucu fungisitler tavsiye edilmektedir.
M
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Mycosphaerella pomi
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net